Muziekschool Oostelijk West-Friesland

Jip en Janneke - Educatieve voorstelling

Jip en Janneke Educatieve Voorstelling

Bij deze voorstelling komen Jip en Janneke op bezoek bij u op school! Met leuke liedjes die door de kinderen meegezongen kunnen worden en ze worden hierbij ook nog betrokken met bewegingen.

Muzikant in de klas

Muzikant in de klas

Docenten geven een boeiende presentatie van hun instrument door hierover te vertellen en er uiteraard veel op te spelen. Ook mogen de kinderen zelf het instrument uitproberen. Vaak wordt de klas er actief bij betrokken door het zingen van één of meer liedjes of door middel van "body percussion".

Kunstproject: De continenten

Kunstproject de continenten

Azië: Wat zit er in jouw wok?
Amerika: Hoe ziet een Amerikaanse stad eruit?
Afrika: Hoe is de overgang tussen dag en nacht?
 
Het antwoord vind je in muziek, dans en drama! 
Deze vragen staan centraal in het kunstzinnige continenten project. De antwoorden vormen de rode draad door een muziek-, een dans- en een dramales. Elke discipline wordt gegeven door een andere vakdocent. De muziekles is het startpunt van de 3 lessen. Dans en drama volgen daarop. Hetgeen gecreëerd is in de ene les wordt meegenomen en op een andere manier verwerkt in de daarop volgende les.

Zang coaching bij musical

Zang coaching bij musical

Bij het instuderen van de liedjes van de musical in groep acht kan het prettig zijn om hulp te krijgen van een zangcoach. Zangdocent Pien Straesser komt graag een aantal keer langs om u als groepsleerkracht hierbij te helpen.

U kunt zelf aangeven waar u behoefte aan heeft: tips voor het instuderen van de liedjes, of stemvormingsoefeningen bijvoorbeeld. Vindt u het prettig als Pien Straesser zelf de liedjes instudeert met de groep? Het is allemaal mogelijk.

BINGO!

Bingo in de klas

Een educatief muziekproject voor groep 6 t/m 8, uitgevoerd door twee docenten van Muziekschool Oostelijk West-Friesland.

Deze boeiende muziekles wordt in de klas gegeven voor maximaal 30 kinderen. Een digibord is wenselijk, verder hebben de kinderen alleen een pen of potlood nodig.

In deze les van ongeveer 60 minuten gaan de docenten met de leerlingen aan de slag met de begrippen ritme en toonhoogte (hoog/laag). Ook maken de leerlingen kennis met een groot aantal muziekinstrumenten. Er wordt gezongen, geklapt, muziek gemaakt en de kinderen leren vooral goed te luisteren. 

Feestje

Feestje

Kleuters beelden het verhaal uit van een verjaardagsfeestje m.b.v. potten en pannen waarop muziek gemaakt wordt…
Heb je wel eens je verjaardag gevierd? Wat gebeurt er allemaal op een verjaardag?
Je moet taartjes bakken, je zingt een liedje voor de jarige en er zijn cadeautjes. En dan komt er ook nog eens een olifant die op de trompet speelt..

Kennismaken met muziekinstrumenten

Kennismaken met muziekinstrumenten

De workshop is bedoeld voor groep 1 en 2, maar kan eventueel ook aangepast worden voor groep 3 en 4.
In deze les komt docent Wim Vlaar bij u op school met een grote hoeveelheid muziekinstrumenten: viool, cello, harp, keyboard, trombone, fluit, gitaar en accordeon. De kleuters krijgen informatie over de instrumenten en mogen ze bespelen. Dat doen ze naar aanleiding van een vrolijk liedje over dieren, ieder dier wordt voorgesteld door een instrument. Aan het einde van de les klinkt dan een echt orkest!

Effectief stemgebruik voor de klas

Misschien herkenbaar, na een lange dag voor een drukke groep te hebben gestaan ben je moe, zelfs je stem is moe. Soms is je stem zo moe dat je een hees geluid voortbrengt. Dat betekent dat de stem overbelast is.  

Niet alleen acteurs, zangers en presentatoren zijn beroepsmatig afhankelijk van hun stem, ook leerkrachten hebben hun stem dagelijks nodig in hun werk. De basisschoolleerkracht vraagt veel van de stem; uitleggen, verhalen vertellen, orde houden, een liedje zingen met de klas, je bent al snel een hele dag aan het woord (Een professionele stemgebruiker dus, de leerkracht). Je loopt een hoger risico op stemproblemen die ook niet altijd tijdig onderkend worden. Deze kunnen variëren van vermoeidheid tot ernstige heesheid of zelfs stemverlies.
Om meer uit je stem te halen heeft Pien Straesser een training ontwikkeld waarin je leert zo efficiënt mogelijk met je stem om te gaan. Het gaat over ademhaling en plaatsing van je stem, bewustwording van hetgeen je doet en wat je kunt veranderen.
Er zijn een aantal gerichte oefeningen waarmee gewerkt wordt, ter verbetering van ontspanning, ademhaling en resonans. Je kunt zo leren variëren in toonhoogte, volume, dynamiek en intonatie.

Muizen Maken ook Muziek

Maanconcert TekeningInteractieve muziekvoorstelling voor de onderbouw van de basisschool, uitgevoerd door docenten van Muziekschool Oostelijk West-Friesland.

Deze voorstelling kan op school in het speellokaal of in de klas gespeeld worden voor maximaal 60 kinderen en duurt 30 minuten.

Drie docenten van de muziekschool vertellen een verhaal over kikkers en muizen die samen muziek gaan maken. De kinderen zingen en spelen samen met de docenten op hun zelfgemaakte muziekinstrumenten.

Patatje Harissa

Patatje Harissa

 Een vakoverstijgend multicultureel project voor groep 6 t/m 8 waarin kinderen kennismaken met eten en muziek uit verschillende culturen.  Het wordt een stamppot van andijvie en kebab, van couscous met appelmoes of als snack een patatje met Harissa…

Wij bieden een serie van vijf muzieklessen aan waarin muziek uit verschillende culturen aan bod komt. De kinderen gaan zingen, instrumenten bespelen en maken een rap met een begeleiding van bodypercussion. Het project wordt afgesloten met een presentatie voor de ouders.
De muzieklessen bieden een aanknopingspunt voor aardrijkskundeles en de taallessen, dit project kan i.s.m de bibliotheek worden uitgevoerd.

Subcategorieën

Back to top