Muziekschool Oostelijk West-Friesland

Viool

Viool duo

Op een viool strijk je over de snaren met een strijkstok. Deze stok heeft haren van de paardenstaart die de snaar in trilling brengt zodat je het mooie zangerige geluid van de viool kunt horen.
Met de vingers van je linkerhand kun je de snaar korter en langer maken, waardoor de toon hoger of lager wordt. Zo kun je de mooiste melodieën spelen die maar wilt.

De viool heeft een warm en helder geluid zodat romantische liedjes heel mooi kunnen klinken,  maar je kan ook heel pittig en kort strijken zodat je popliedjes van je favorieten ook kunt laten swingen op je viool.

Op een viool kun je alle stijlen muziek spelen. De viool wordt sinds zijn ontstaan in het jaar 1550 al gebruikt in de muziek, meestal in dienst van de kerken of voor de koningen in de hoven. Later leerden mensen zichzelf te uiten in de muziek en maakten ze droevige of juist vrolijke muziek.

Je oefent viool alleen maar je speelt viool samen want dat is vaak het leukste!
Het kan al met zijn tweetjes maar in ook een groot ( symfonie) orkest, of met piano en gitaar in een band.

Meestal beginnen kinderen ongeveer op 7-9 jarige leeftijd, dan is je motoriek al zo ontwikkeld dat je de viool goed kunt leren, maar als je ouder bent kun je ook viool leren spelen!

Ik raad altijd aan om eerst een viool te huren want je kunt dan beginnen op een viool die qua grootte bij je past. Later, als je gegroeid bent, kun je die inruilen voor een grotere viool. Dit kost bij de vioolbouwer ongeveer 12 euro per maand.
Voor een proefles krijg je gratis een viool van de muziekschool in bruikleen.

Eerst eens een les uitproberen? Dat kan. Schrijf je hier in voor een proefles (selecteer Basis-/kortlopende cursus). (Voor de kosten van deze les, zie de tabel rechts)

Kies je instrument: viool 

 

Back to top