Muziekschool Oostelijk West-Friesland

Piano

Piano duo

De piano (zijn naam is eigenlijk pianoforte, een instrument waarop je zacht (piano) en hard (forte) kunt spelen door zacht of hardop de toets te drukken) is eigenlijk pas in 1700 “uitgevonden”.

Daarvoor was er het clavecimbel, een tokkelinstrument met toetsen en het clavichord, dat heel zacht klinkt en niet geschikt is voor samenspel. In de 18e eeuw is er van alles bedacht om een piano goed te laten werken. In de 19e eeuw kreeg hij zijn vorm en werking zoals die nu nog steeds is. Dus in de laatste 100 jaar is er eigenlijk nauwelijks iets aan piano’s veranderd!

Zoals de leeuw de koning der dieren is, zo is de piano de koning van de instrumenten. Je kunt er werkelijk alle stijlen op spelen: van barok tot pop, van 500 jaar oude muziek tot die van gisteren. Veel grote componisten waren ook heel goede pianisten zoals Mozart, Beethoven, Franz Liszt, Georg Gershwin en veel anderen.

Wat een piano zo veelzijdig maakt is dat je niet alleen zo veel stijlen kunt spelen, maar ook dat je met bijna elk ander instrument (of een hele groep andere instrumenten) kunt samenspelen. En je kunt jezelf begeleiden als je zingt. Maar ook als je in je eentje zit te spelen, klinkt er al gauw een volwaardig stuk muziek: je speelt zowel melodie als begeleiding met je twee handen. En als je piano kunt spelen, kun je ook gemakkelijk overstappen naar keyboard of (kerk)orgel of clavecimbel, net waar je interesse ligt. Kortom, pianospelen is niet alleen erg leuk, maar je kunt er ook heel veel kanten mee op.

Een piano kopen of huren:

Met een beetje geluk en samen met iemand die er écht verstand van heeft, kun je soms voor € 1000,- een redelijke piano vinden om op te beginnen.Verstandiger is het om naar een goede pianozaak te gaan en er eerst eens een te gaan huren. Dat kan al vanaf ca. € 40,- per maand en als je na een jaar besluit hem te houden, dan wordt de huur verrekend met de aanschafprijs! Je moet eenpiano wel minstens een keer per jaar laten stemmen door de pianostemmer. Dat kost ca. € 60,-. Maar je wilt toch niet vals spelen zonder dat dat jouw schuld is?

Eerst eens een les uitproberen? Dat kan. Schrijf je hier in voor een proefles (selecteer Basis-/kortlopende cursus). (Voor de kosten van deze les, zie de tabel rechts)

Kies je instrument: piano 

Back to top