Muziekschool Oostelijk West-Friesland

Klarinet

Klarinet les

De klarinet is een houten blaasinstrument. Als je blaast ontstaat er een toon doordat het riet dat op het mondstuk is bevestigd gaat trillen. Hierdoor krijgt de klarinet zijn bijzondere, warme klank. De klarinet heeft een groot bereik: Je kunt op een klarinet vrij makkelijk zowel lage als hoge tonen spelen.

Klarinet oefenen doe je meestal alleen, maar echt leuk wordt het als je gaat samenspelen met anderen. Daar is de klarinet heel erg geschikt voor! Je kunt in een orkest gaan spelen of in een klein ensemble of in een band. Je kunt daardoor ook veel verschillende stijlen muziek spelen.  De klarinet komt voor in het symfonieorkest en in het harmonieorkest, waar je vaak klassieke muziek zult spelen. Maar je kunt er ook heel mooi klezmer muziek op spelen, of jazz en zelfs popmuziek!

Als je een jaar of 8 bent, kun je beginnen met klarinetles. Beginnende leerlingen spelen meestal op een kunststof klarinet, een geschikt instrument kost ongeveer € 450,-. Gevorderde leerlingen stappen vaak over op een houten klarinet. De kosten van een geschikt instrument zijn dan ongeveer € 1000,- .
Je kunt een klarinet ook huren, bijvoorbeeld bij de firma Matthews in Edam en voor beginnende leerlingen is er sinds kort de mogelijkheid om via de muziekschool een instrument te huren.

Een andere mogelijkheid is om lid te worden van een harmonie als je van plan bent om in zo’n orkest te gaan spelen. Je krijgt dan een instrument in bruikleen en krijgt via het verenigingslidmaatschap korting op de muzieklessen (verenigingstarief) . Klik hier voor de verenigingen bij u in de buurt.

Eerst eens een les uitproberen? Dat kan. Schrijf je hier in voor een proefles (selecteer Basis-/kortlopende cursus). (Voor de kosten van deze les, zie de tabel rechts)

Kies je instrument: klarinet 

 

Back to top