Muziekschool Oostelijk West-Friesland

Harp

Harp leerlinge

Op een harp trek je aan de snaren met je vingertoppen. De trilling van de snaar wordt versterkt doordat de snaar in een holle klankkast vast zit. Zo hoor je het geluid. Je kunt op allerlei verschillende manieren de snaren bespelen: hard, zacht, hoog, laag, snel, langzaam.

Het meest karakteristieke geluid van de harp is zacht en warm, wat romantisch. Door de snaar halfverwege af te dempen kun je flageolettes spelen, die klinken als belletjes in de verte. Door met je vingers langs de snaren te glijden krijg je glissandi, golven van geluid. Toch kun je ook popmuziek, jazzmuziek en experimentele muziek op de harp spelen. Kloppen op de klankkast geeft een leuk effect, het afdempen van de snaar aan de onderkant terwijl je in het midden van de snaar met je andere hand aanslaat geeft het geluid van een xylofoon. De harp is zeer veelzijdig!

De harp is bekend uit de klassieke muziek, de Ierse en andere Keltische folkmuziek. Ook in de Zuid-Amerikaanse volksmuziek wordt de harp veel gebruikt. Verder komt er een stroming op gang waarbij de harp gebruikt wordt als meditatief, spiritueel en helend instrument, gebruikt bij muziektherapie en stervensbegeleiding. Voor kinderen is de harp gewoon een instrument waarop je allerlei bekende of minder bekende melodietjes kunt spelen. Een groot voordeel van de harp is dat je zowel melodie als begeleiding speelt, je bent dus in je eentje "helemaal compleet". Natuurlijk kun je ook samenspelen met andere instrumentalisten of met zangers, je kunt alle kanten op! Iedereen kan op harples, de jongste leerlingen kunnen al beginnen op hun vierde en de ook als volwassene of gepensioneerde is het nooit te laat om te beginnen.

De meest gangbare harpen die muziekschoolleerlingen thuis bespelen hebben aan de bovenkant van de snaar haakjes zitten die de snaar verstemmen: zo worden de halve tonen gemaakt. Door het haakje om te zetten wordt de snaar korter en klinkt hij hoger. Harpisten die in een orkest spelen bespelen meestal de grotere pedaalharp. Bij die harp worden de snaren verlengd of ingekort d.m.v. het omzetten van de pedalen. Die zijn verbonden aan draaischijfjes bovenaan de snaar, die eigenlijk hetzelfde werken als de haakjes.

De verschillende harpen variëren ontzettend in prijs.
De kleinste en goedkoopste harpjes (troubadourharpjes met 22 tonen, geen halve tonen, geen haakjes, ongeveer 80 cm hoog) kosten nieuw ongeveer € 450,-.
Een staande harp (ongeveer 120 cm hoog) met 34 snaren en haakjes kost nieuw ongeveer € 2000,-. Op zo'n harp kun je rustig je hele leven blijven spelen.
De pedaalharpen beginnen bij € 12.000,-, de duurste lopen op tot € 55.000,-, maar dat is echt niet nodig als je begint met harpspelen!
Er is bovendien een grote handel in tweedehands harpen, die vaak nog heel goed zijn, en dan kun je een harp vinden voor de helft van de nieuwprijs. 
De harpdocente helpt graag bij het zoeken naar de juiste harp. Ook zijn er harpen te huur, dat begint al vanaf € 15,- per maand.

Eerst eens een les uitproberen? Dat kan. Schrijf je hier in voor een proefles (selecteer Basis-/kortlopende cursus). (Voor de kosten van deze les, zie de tabel rechts)

Kies je instrument: harp 

Back to top