Muziekschool Oostelijk West-Friesland

Hoogkoper

Koperblazers trio op basisschool

Trompet, cornet, en bugel zijn blaasinstrumenten. Omdat ze van koper gemaakt zijn horen ze bij de koperen blaasinstrumenten.

De trompet is de bekendste, je vindt hem terug in bijna alle soorten orkesten, van popband tot symfonieorkest. Door zijn heldere scherpe klank wordt de trompet, samen met de trombone, het zogenaamde scherp koper genoemd.

De bugel is ronder van vorm en zachter van klank. Dit zacht koper blaasinstrument is het melodie-instrument in de fanfare, gelijk van stemming met de trompet en wordt ook vaak gebruikt in de jazzmuziek.

De cornet is kleiner dan een trompet en bugel, wel in de zelfde stemming en ligt qua klank tussen het scherpe en het zachte koper. De cornet is het melodie-instrument van de brassband.

Als je een jaar of negen bent, kun je beginnen met les. Je kunt dan een instrument kopen, dat kun je het beste doen in overleg met de docent. Een andere mogelijkheid is om lid te worden van een harmonie, fanfare of brassband als je van plan bent om in zo’n orkest te gaan spelen. Je krijgt dan een instrument in bruikleen en krijgt via het verenigingslidmaatschap korting op de muzieklessen (verenigingstarief) . Klik hier voor de verenigingen bij u in de buurt.

Eerst eens een les uitproberen? Dat kan. Schrijf je hier in voor een proefles (selecteer Basis-/kortlopende cursus). (Voor de kosten van deze les, zie de tabel rechts)

Back to top