Muziekschool Oostelijk West-Friesland

Accordeon

Accordeon

De accordeon is een zeer veelzijdig instrument. Het is het enige akoestische instrument met zoveel verschillende klankkleur mogelijkheden. Je kunt op een accordeon dan ook zeer veel verschillende muziekstijlen spelen. Van volksmuziek tot klassieke muziek, van popmuziek tot jazzmuziek, van meedeiners tot moderne muziek. Alles is mogelijk.

Blokfluit

Blokfluit

De blokfluit is een bekend en veelgebruikt instrument. Veel kinderen (en ouders) hebben hier les op gehad als voorbereidend onderwijs, waarna zij hun instrument hebben gekozen. De blokfluit is echter ook een instrument dat gekozen kan worden om je er verder op te ontwikkelen en er ook daadwerkelijk mooi en virtuoos op te spelen.

Het mondstuk van de fluit heeft de naam aan het instrument gegeven:

Cello

Cello

De cello behoort tot de groep van strijkinstrumenten en wordt met een strijkstok bespeeld.

De cello heeft een warme klank en veel componisten hebben voor de cello muziek gecomponeerd, vaak geïnspireerd door beroemde cellisten, aan wie hun werk dan werd opgedragen.

Drumstel

Slagwerk en drums

Het drumstel is een slaginstrument. Als je op de trommels van het drumstel slaat, gaat het vel trillen en dat zorgt voor geluid. Het drumstel bestaat uit een bass drum (die je met een voetpedaal bespeelt), een snare drum en verschillende toms, dit zijn kleinere trommels die allemaal hun eigen klank hebben,en bekkens. Je ziet het drumstel vaak in (pop)bands. 

Dwarsfluit

Dwarsfluit

De fluit hoort tot de groep houten blaasinstrumenten. Vroeger werd de fluit van hout gemaakt, tegenwoordig ook van metaal. De fluit hoor je meestal in combinatie met andere instrumenten, bijv. in kamermuziek met begeleiding van piano, gitaar of harp of in een ensemble met blazers en strijkers.
Ook komt de fluit voor in verschillende orkesten nl.

Elektrische Gitaar

Elektrisch gitaar leren spelen, dat is leuk!

Samen spelen in een band, de speakerkast achter je; je voelt wat je speelt! Heavy distortion pedal voor je, scheuren maar. Of een warme sound bij een pop ballad. Je kunt er alle kanten mee uit. Wil je dit leren, lees dan snel verder.

Elektrische of Digitale Piano

e.piano

Een elektrische of digitale piano heeft evenals een akoestische piano een klavier met 88 toetsen (kleinere modellen met 76 toetsen ook mogelijk). Ook heeft een digitale piano 1 tot 3 pedalen, net als bij de akoestische piano.
De digitale piano bootst het piano geluid van een akoestische piano na door middel van een elektrisch circuit.

Elektronisch orgel

Elektronisch orgel Medemblik, Enkhuizen, Wognum, Hoogkarspel, Venhuizen

Het elektronisch orgel heeft 2 manualen (klavieren) en baspedalen. Hierdoor is het instrument zeer geschikt om solo op te spelen. Maar ook in bands en combo's kom je het instrument steeds vaker tegen.

Gitaar

Gitaar

Gitaarspelen kun je op heel veel manieren doen en het is superleuk. Je kunt akkoorden spelen, tokkelen en solo / melodieën spelen.
Dit kun je in elke stijl gebruiken, b.v. liedjes die je op school leert, in de blues of in de Rocknummers uit de Top 2000. Je kunt thuis alleen spelen, maar je kunt ook gaan spelen in een band.

Harp

Harp

Op een harp trek je aan de snaren met je vingertoppen. De trilling van de snaar wordt versterkt doordat de snaar in een holle klankkast vast zit. Zo hoor je het geluid. Je kunt op allerlei verschillende manieren de snaren bespelen: hard, zacht, hoog, laag, snel, langzaam.

Hobo

Zang

De hobo is een dubbelrietinstrument behorend tot de houten blaasinstrumenten dat bespeeld wordt als solo instrument in hoboconcerten, maar ook als onderdeel
van een symfonieorkest. Ook in de bezetting van het harmonieorkest en blazersensembles komt de hobo voor.

Hoogkoper

Hoogkoper

Trompet, cornet, en bugel zijn blaasinstrumenten. Omdat ze van koper gemaakt zijn horen ze bij de koperen blaasinstrumenten.

De trompet is de bekendste, je vindt hem terug in bijna alle soorten orkesten, van popband tot symfonieorkest. Door zijn heldere scherpe klank wordt de trompet, samen met de trombone, het zogenaamde scherp koper genoemd.

Back to top